Πεζοπορικές διαδρομές στον Έβρο

Πεζοπορικές διαδρομές στον Έβρο

Ο Νομός Έβρου είναι ένας τόπος με απαράμιλλη και ξεχωριστή ομορφιά, διότι συνδυάζει θάλασσα και βουνό με τρόπο εκπληκτικό. Ίσως κάποιος να υποστήριζε πως ο Έβρος είναι ένα μέρος κατάλληλο μόνο για θερινό τουρισμό εξαιτίας του πλήθους των παραλιών. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς ο Ν. Έβρου έχει όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρείται επίσης ένας αξιοσημείωτος χειμερινός προορισμός.

Στο Νομό Έβρου υπάρχουν πολλά μονοπάτια που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και να περιηγηθεί μέσα απ αυτά σε ένα «κόσμο» ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, βλάστησης και μοναδικών στην Ευρώπη ζώων και πτηνών.

Διαδιά - Παρατηρητήριο

Εύκολο μονοπάτι που οδηγεί στο παρατηρητήριο. Διάρκεια διαδρομής 60 λεπτά. Ευχάριστη διαδρομή που περνά από παλιούς καρόδρομους με μαύρη και τραχεία Πεύκη, μεικτά δάση, ξέφωτα και ρεματιές με υδροχαρή βλάστηση. Ο επισκέπτης θα δει στην διαδρομή πολλά είδη μικρών πουλιών (μερικά σπάνια) σαύρες, φίδια (ανάλογα με την εποχή), αλλά και μερικά αρπαχτικά. Το μονοπάτι καταλήγει στο παρατηρητήριο υπακτικών πουλιών από το οποίο μπορείτε να παρατηρήστε τους γύπες και τους αετούς να τρέφονται στον χώρο της Ταΐστρας.

Παρατηρητήριο - Οικοτουριστικό κέντρο Δαδιάς

Η διαδρομή αυτή είναι από το παρατηρητήριο στο οικοτουριστικό κέντρο. Διαρκεί 45 λεπτά και είναι εύκολη και ελαφρός κατηφορική. Στην αρχή του ακολουθεί τον παλιό καρόδρομο που συνέδεε τη Δαδιά με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο ποτάμι της Λύρας και στη συνέχεια παίρνει τα παλιά μονοπάτια των κτηνοτρόφων. Θα θαυμάσετε αγριολούλουδα στα ανοίγματα του δάσους καθώς και φωλιές (επιβάλλεται απόλυτη ησυχία). Τα είδη πουλιών που θα δείτε είναι παπαδίτσες, τσίχλες, δρυοκολάπτες, φιδαετοί, διπλόσαίνα αλλά και τον ιδιαίτερα σπάνιο κλειδώνα.

Γκιμπρένα

Αρχίζει από το οικοτουριστικό κέντρο και οδηγεί στην κορυφή Γκίμπρενα υψόμετρο 520 μέτρα. Μονοπάτι με ανηφορική κλίση και δύο ενδιάμεσους σταθμούς κιόσκια για ξεκούραση. Διάρκεια διαδρομής 2 ½ ώρες Μετά την μισή ώρα το μονοπάτι μπαίνει σε μια συστάδα αυτοφυούς ώριμής πεύκης, στην συνέχεια αρχίζει να ανηφορίζει προς την κορφή με τα πεύκα και διάσπαρτες βελανιδιές να παραμένουν στο βλέμμα μας. Πριν την κορφή ο ορίζοντας ανοίγει και την άνοιξη γεμίζει με αγριολούλουδα και μερικά είδη ορχιδέας. Εκτός από τα ερείπια του παλιού βυζαντινού οχυρού στην κορυφή της Γκίμπρενας η πανοραμική θέα όλης της προστατευόμενης περιοχής θα μας ανταμείψει για την διαδρομή που κάναμε.
Απέναντι από την κορυφή της Γκίμπρενας προς νότια βρίσκονται οι επιβλητικοί βράχοι του «Ικί Καγιά» θέση αναπαραγωγής και ξεκούρασης για πολλά είδη αρπακτικών, θα θαυμάστε αετογερακίνες, πετρίτες, χρυσογέρακες, βραχοκερκινέζους και άλλα αρπαχτικά να πηγαινοέρχονται στην ταΐστρα και να πετούν κοντά στην κορυφή.

Γκιμπρένα - Δαδιά

Από την κορφή Γκίμπρενας σε 90 λεπτά κατάβαση επιστρέφουμε στην Δαδιά. Το μονοπάτι εύκολη κατάβαση ανάμεσα από παλιά μονοπάτια. Τα πρώτα 500 μέτρα είναι το ίδιο με της ανάβασης αλλά στην συνέχεια στρίβει αριστερά ακλουθώντας τα μπλε σήματα και τις πινακίδες προς Δαδιά. Θα βρείτε στην διαδρομή σας τραχεία Πεύκη, μαύρη Πεύκη αλλά και αρκετές βελανιδιές, επίσης θα συναντήσετε κουμαριές, φιλίκια, ρείκια και πλήθος θάμνων και αγριολούλουδων. Θα συναντήσετε το διαβολόρεμα να ξεχύνετε από τα βουνά στην πεδιάδα της Δαδιάς. Στο τέλος του μονοπατιού περνάτε μπροστά από μικρή σπηλιά που χρησίμευε σαν στάνη, και τελειώνει σε χώρο αναψυχής στη θέση Τσάμι με την περίφημη βρύση δυτικά του οικισμού της Δαδιάς.

Εκδρομή στο Τρίγωνο

Μια ενδιαφέρουσα οδική διαδρομή είναι αυτή που θα σας φέρει από το Διδυμότειχο προς τα χωριά Παλιούρια και Μεταξάδες. Αν έχετε χρόνο ταξιδέψτε βορειότερα, αναζητώντας στο «Τρίγωνο» τα χωριά, Δίκαια, Πεντάλοφος, Μηλιά, συνεχίστε ως τα Ρίζια, όπου το καλοκαίρι διοργανώνονται από τοπικούς φορείς σε συνεργασία με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, τριήμερες Διαβαλκανικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις. Άξια αναφοράς είναι τα Πομακοχώρια του Έβρου, Μικρό Δέρειο, Ρούσσα, Γονικό. Στην πορεία σας αναζητήστε τους κυβόσχημους μεγαλιθικούς τάφους του 900 με 800 π.Χ., μα και τον Μπεκτασήδικο τεκέ. Πληροφορίες για οργανωμένες εκδρομές με 4χ4 και πεζοπορία: www.riverland.gr

Ειδικές διαδρομές με χώμα και άσφαλτο

Από το Σουφλί θα πάτε στο Μικρό Δέρειο κι από εκεί στα ξεχασμένα από θεούς και ανθρώπους ορεινά Πομάκικα χωριά Ρουσσά, Γονικό, Ουράνια. Η περιοχή προσεγγίζεται είτε από το Σουφλί ακολουθώντας καλό ασφάλτινο δρόμο, είτε χρησιμοποιώντας τούς άφθονους δασικούς χωματόδρομους που απλώνονται σα δίχτυ σε μια εξαιρετικά εκτεταμένη περιοχή. Στην περίπτωση που διαλέξετε το δύσκολο δρόμο, καλό θα ήταν να συζητήσετε από πριν με τους υπεύθυνους του Κέντρου Ενημέρωσης στη Δαδιά. Πάντως θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι δασικοί δρόμοι είναι πραγματικά δαιδαλώδεις και ο κίνδυνος να χαθείτε ορατός, καθώς δεν υπάρχουν αξιόλογοι χάρτες για την περιοχή. Από Μικρό Δέρειο ακολουθώντας τον ασφάλτινο αλλά με πολλές στροφές δρόμο, μπορείτε μέσα από τα βουνά και αφού περάσετε από τα χωριά Μεγ. Δέρειο, Λεπτοκαρυά, Αβάντας να επιστρέψετε στην Αλεξανδρούπολη. Προτεινόμενη είναι η δασική διαδρομή Δαδιά, Κοτρωνιά, Τρεις Βρύσες, Αισύμη.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή