Απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα στην Πιερία

Απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα στην Πιερία

Ο Νομός Πιερίας αποτελεί το Νοτιοδυτικό άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται μεταξύ των Νομών Θεσσαλονίκης και Λάρισας πάνω στον οδικό άξονα του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου (Ε75) Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Ανατολικά βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο, βόρεια οριοθετείται από τον ποταμό Αλιάκμονα, νότια από τον ποταμό Πηνειό και δυτικά από το ορεινό σύμπλεγμα του Ολύμπου και των Πιερίων. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πιερία και τον Όλυμπο από την ελληνική μυθολογία.

Άλλοι έχουν ακούσει γι' αυτόν από τις αφηγήσεις των επισκεπτών της. Αλλά όσο σαγηνευτικός κι αν είναι ο μύθος, όσο κολακευτικές κι αν είναι οι πληροφορίες, η αληθινή Πιερία που θα συναντήσει ο επισκέπτης είναι ομορφότερη. Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν απέραντες ακτές με χρυσή άμμο και καθαρή θάλασσα, βουνά με ιστορία και φυσικές καλλονές, άριστη τσυριστική οργάνωση - κι όλα αυτά πάνω σε άριστες συγκοινωνιακές υποδομές. Ελάχιστοι τόποι συνδυάζουν μέσα σε 70 χιλιόμετρα ακτών τόσο διαφορετικούς τύπους διακοπών, από τον ήρεμο οικογενειακό παραθερισμό μέχρι σαββατοκύριακα για ανήσυχους χαρακτήρες. Ελάχιστοι τόποι μπορούν να συνδυάσουν τις πιο διαφορετικές μορφές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής ζωής, όπως η Πιερία - χάρη ακριβώς στη γεωγραφική ποικιλία, το ιστορικό της βάθος και κυρίως τη φιλικότητα, την εργατικότητα και τη συνέπεια των ανθρώπων της.

Παραλίες

Οι ακτές της Πιερίας είναι μοναδικές, τόσο για την μεγάλη έκτασή τους, όσο και για την ποικιλομορφία των διακοπών που προσφέρουν. Εκτείνονται σε μήκος πάνω από 70 χλμ., από τον οικισμό των Νέων Πόρων και τις παρυφές του μυθικού Ολύμπου, μέχρι το Δήμο Μεθώνης και τον υδροβιότοπο του Αλιάκμονα. Πλατιές ακτές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πλούσια και χρυσή άμμο που διακόπτεται ανά διαστήματα από βότσαλα, άλση και πευκώνες, καταλήγουν ομαλά σε γαλάζια και ζεστή θάλασσα. Οι περισσότερες διαθέτουν οργανωμένους οικισμούς με όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και έντονη νυχτερινή ζωή.

Ο Μακρύγιαλος είναι μια αμμώδης οργανωμένη ακτή. Ο Άϊ Γιάννης είναι γραφική ακτή με πλούσια και χρυσή άμμο, δίπλα στην οργανωμένη ακτή του Μακρυγιάλου, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε την ηρεμία του τοπίου.

Η Πύδνα είναι οργανωμένη ακτή με πλούσια και χρυσαφένια αμμουδιά, βρίσκεται πολύ κοντά στην Αρχαία Πύδνα.

Η Αλυκή Κίτρους είναι αμμώδης ακτή πολύ κοντά στην αρχαία Πύδνα (8ος - 7ος αι. π.Χ.) και το επισκοπικό συγκρότημα στις Λουλουδιές Κίτρους. Ιδιαίτερο στοιχείο της περιοχής αποτελεί ο διεθνούς σημασίας Υδροβιότοπος, «η λιμνοθάλασσα της Αλυκής Κίτρους». Διαθέτει λιμάνι όπου μπορείτε να αγκυροβολήσετε τα μικρά σας σκάφη. Δίπλα στην ακτή υπάρχει οργανωμένη μονάδα εξόρυξης αλατιού.

Ο Κορινός είναι πλατιά αμμώδης ακτή μήκους πολλών χιλιομέτρων με λεπτή, καθαρή άμμο και ρηχή θάλασσα και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών.

Η Παραλία Κατερίνης είναι κοσμοπολίτικη ακτή, απλώνεται σε έκταση πολλών χιλιομέτρων με λεπτή, καθαρή άμμο και ρηχή θάλασσα. Πλατιά και αμμώδης, κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από πάρα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών.

Η Ολυμπιακή Ακτή είναι αμμώδης, εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων με λεπτή, καθαρή άμμο και ρηχή θάλασσα. Κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών. Το Βαρικό είναι ήσυχη γραφική ακτή μεγάλου μήκους που συνδυάζει βότσαλα και άμμο στις παρυφές του Ολύμπου.

Η Γρίτσα είναι όμορφη ακτή με αρμονικό συνδυασμό από βότσαλα, άμμο και καθάρια γαλανή θάλασσα, είναι η παραδοσιακή παραλία του Λιτοχώρου.

Η Πλάκα Λιτοχώρου είναι ακτή που συνδυάζει βράχια και βότσαλα μέσα σε γραφικούς φυσικούς όρμους και πλατιές χρυσαφένιες αμμουδιές με διάφανη γαλανή θάλασσα. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Όλυμπο.

Η Λεπτοκαρυά διαθέτει αμμώδη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι και πλούσια βλάστηση, στους πρόποδες του Ολύμπου. Οργανωμένη και ασφαλής προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και για κάθε τύπο επισκέπτη.

Η Παραλία Σκοτίνας είναι ακτή με χρυσή άμμο, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η παραλία Παντελεήμονα είναι ακτή σπάνιου φυσικού κάλλους, στους πρόποδες του Ολύμπου, συνδυάζει με αρμονικό τρόπο βότσαλα και άμμο. Παράλιο θέρετρο με κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση. Οργανωμένη και ασφαλής ακτή προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και για κάθε τύπο επισκέπτη.

Ο Πλαταμώνας έχει μια υπέροχη ακτή με θέα τον Όλυμπο και το Θρυλικό Κάστρο του Πλαταμώνα. Συνδυάζει βότσαλα και άμμο και για τα διάφανα νερά της. Χαρακτηριστική είναι η πλούσια βλάστηση που την περιβάλλει. Τέλος οι Νέοι Πόροι διαθέτουν πλατιά αμμώδης ακτή με θέα τον Όλυμπο. Οργανωμένη και ασφαλής, δίπλα σ' έναν σημαντικό υδροβιότοπο, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές.

Ορεινή Πιερία

Όλυμπος: Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν να υμνούν τον Όλυμπο από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας. Και μόνο το γεγονός ότι οι φορείς ενός μεγάλου, ιστορικού πολιτισμού, όπως οι Έλληνες, στον Όλυμπο φαντάσθηκαν την έδρα των θεών τους, είναι ενδεικτικό του δέους που προξενεί ο ορεινός όγκος του. Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2.918 μέτρα, αλλά και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα πάνω στην οποία δεσπόζει και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη. Για τους ορειβάτες, ο Όλυμπος είναι προνομιακός τόπος. Οι ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα ειδικά καταφύγια. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, επιτρέπουν, ωστόσο, και στον επισκέπτη που δεν έχει ειδικά ορειβατικά ενδιαφέροντα και γνώσεις να γνωρίσει από κοντά το Βουνό, τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του. Οι ευκολότερες διαδρομές ξεκινούν από το Λιτόχωρο. Ο επόμενος σταθμός, μετά από πορεία στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4, μέσα από την χαράδρα του Ενιπέα, είναι π θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αναπαυτεί και να πάρει πληροφορίες για τπ συνέχεια. Στα Πριόνια φτάνει κανείς είτε με πεζοπορία 4-5 ωρών, είτε με αυτοκίνητο, από δασικό δρόμο. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν ειδικές θέσεις, από τις οποίες μπορεί κανείς να θαυμάσει τπ θέα, να πιει καθαρό νερό και να ξεκουραστεί. Από τα Πριόνια, ο ανθεκτικός ορειβάτες μπορεί να κατευθυνθεί στο καταφύγιο "Σπnλιος Αγαπητός" (υψόμετρο 2.100 μέτρα). Λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια, από τπ θέση Γκορτσιά, ξεκινά π διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών (υψόμετρο 2.600 μέτρα), όπου λειτουργούν ορειβατικά καταφύγια. Από τα καταφύγια ξεκινά n ανάβαση για τις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Υπάρχουν και άλλες δοκιμασμένες διαδρομές, ανάλογα με την αντοχή του πεζοπόρου, για τις οποίες παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες οι ορειβατικοί σύλλογοι. Ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο ξεκινούν επίσης από το Δίον και τπ Πέτρα.

Πιέρια Όρη: Τα Πιέρια Όρη καταλαμβάνουν τη δυτική πλευρά της Πιερίας. Χωρίζονται από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου με το όρος Τιτάριο. Συγκεντρώνουν παραδοσιακούς οικισμούς, με ιδιαίτερη γραφικότητα. Οι βουνοκορφές των Πιερίων αποτελούν τέρματα δημοφιλών ορειβατικών διαδρομών. Τα Πιέρια διαθέτουν καλό οδικό δίκτυο, με επαρχιακούς δρόμους, χαλικόδρομους και χωματόδρομους, καθώς και ορειβατικά μονοπάτια, που επιτρέπουν όχι μόνο την ορειβασία, αλλά και ευχάριστες πεζοπορίες σε γραφικό περιβάλλον. Επίσης, το οδικό δίκτυο προσφέρεται για διαδρομές με το αυτοκίνητο. Κυριότερες κορυφές των Πιερίων είναι το Φλάμπουρο (2.197 μέτρα), η Θωμά Ράχπ (2.020 μ), η Σαρακατσάνα (1.680 μ), η Σαλταπίδα (1.932 μ) και το Σαμάρι (2.002 μ). Οι ορειβατικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην Πιερία. Τα Πιέρια διαθέτουν δύο ορειβατικά καταφύγια. Το πρώτο στον οικισμό της Άνω Μηλιάς (υψόμετρο 1.000 μέτρα) και το δεύτερο στην Σαρακατσάνα (υψόμετρο 1.680 μέτρα). Η διαδρομή από την Άνω Μηλιά προς το Φλάμπουρο περνά μέσα από δάση και ρέματα. Ιδιαίτερα γραφική είναι π διαδρομή Παλαιά Βρύα-Μοναχό Νερό, που περνά μέσα από το αρχαίο λατομείο. Το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 διασχίζει τα Πιέρια και κατευθύνεται προς τον Όλυμπο. Το μονοπάτι περνά δίπλα από την κορυφή Φλάμπουρο, περνά από τους οικισμούς Άνω και Μεσαία Μηλιά και κατεβαίνει προς την Κάτω Μηλιά. Συνεχίζοντας προς τον Όλυμπο, περνά από το Δίον και φτάνει ως το Λιτόχωρο. Τα Πιέρια καλύπτονται από δάση οξιάς, δρυός, πεύκου και έλατου, ενώ φιλοξενούν πλούσια πανίδα.

Αξιοθέατα

ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ: Στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις πιερικές ακτές βρίσκεται το αρχαίο Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων σε μια περιοχή κατάφυτη, που κατακλύζεται από νερά. Από τα ανασκαφικά ευρήματα προκύπτει ότι το Δίον καλύπτει μια χωρίς διακοπή ζωή 1000 χρόνων, από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΔΝΑ: Στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού, 1 χλμ. νότια του Μακρυγιάλου, διατηρούνται τα ερείπια του κάστρου και της βυζαντινής επισκοπής Κίτρους. Τα ερείπια αυτά, μαζί με τη δυτική πύλη του κάστρου (απέναντι από το ναό), τα θεμέλια πανδοχείου, λουτρού και μικρής μονόχωρης βασιλικής, αποκαλύφθηκαν την περίοδο 1983-1992 με τις ανασκαφές της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Αποτελούν τα μόνα ορατά σήμερα υπολείμματα της βυζαντινής Πύδνας, που τον 6°-7° αι. ονομάσθηκε Κίτρος και υπήρξε μέχρι τον 14° αι. η σημαντικότερη πόλη της μεσαιωνικής Πιερίας.
Επισκοπικό συγκρότημα στις Λουλουδιές Κίτρους: Στη θέση Λουλουδιές Κίτρους, όπου κατά τους Ε. Heuzeu και N. Hammond διεξήχθηκε το 168 π.Χ. η μάχη της Πύδνας, συνέπεια της οποίας ήταν η υποδούλωση της Μακεδονίας στους Ρωμαίους, σώζονται ανατολικά της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κατερίνης - Θεσσαλονίκης τα ερείπια οχυρωμένου επισκοπικού συγκροτήματος του 5ου-6ου αι. μ.Χ. Πρόκειται για ένα τετραπύργιο διαστάσεων 80Χ90μ., το οποίο ιδρύθηκε στη θέση ενός σταθμού της αρχαίας οδού Θεσσαλονίκης - Δίου. Ο αρχικός σχεδιασμός του συγκροτήματος περιλάμβανε τον οχυρωμένο με τέσσερις πύργους περίβολο, μέσα στον οποίο κατασκευάσθηκαν τρίκλιτη βασιλική, επισκοπικό μέγαρο και περιμετρικά στοές με πεσσούς.

ΛΕΙΒΗΘΡΑ: Αρχαία πόλη με ακρόπολη, πατρίδα του μυθικού Ορφέα, κτισμένη ανάμεσα στην Παλιά Λεπτοκαρυά και την Σκοτίνα, στην είσοδο της μεγάλης πτυχής που χωρίζει τον Κάτω από τον ʼνω Όλυμπο. Στην περιοχή ρέουν αλλεπάλληλοι χείμαρροι που συμβάλλουν στην κοινή κοίτη του χειμάρρου της Ζηλιάνας.

ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: Το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται 18 χλμ από το Λιτόχωρο σε υψόμετρο 900 μ.. Χτισμένο σε μια φυσική κοιλότητα μεταξύ δύο μικρών ρευμάτων που τρέχουν στον Ενιπέα ποταμό. Σήμερα στο μοναστήρι μπορείτε να φτάσετε από το δασικό δρόμο που οδηγεί στα Πριόνια, όπου ξεκινούν οι αναβάσεις στις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές το μοναστήρι ιδρύθηκε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα και αφιερώθηκε στον ʼγιο Διονύσιο και στην Αγία Τριάδα. Κατά τη διάρκεια των 400 ετών ζωής του παρείχε τη θρησκευτική και οικονομική υποστήριξη για αυτό το μέρος του Ολύμπου. Περιελάμβανε μέρος του δάσους στα Πριόνια, ενός υδρομύλου, ενός μύλου αλευριού και ενός αγροκτήματος. Από την αρχή αυτού του αιώνα λειτούργησε με έξι μόνο μοναχούς. Ήταν η αγαπημένη θέση προσκυνήματος για τους κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας και των ορειβατών. Το 1943 καταστράφηκε δύο φορές, από μια βόμβα και από έκρηξη, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ: Μετά από την καταστροφή του παλαιού μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου το 1943 ένα νέο μοναστήρι χτήστικε στο Μετόχι κοντά στο Λιτόχωρο στην περιοχή Σκάλα, όπου ένα θαύμα βεβαιώθηκε το 1753. Χτίστηκε από τους νέους μοναχούς που ίδρυσαν μια νέα αδελφότητα το 1987. Η αδελφότητα ακολουθεί έναν φυσικό τρόπο ζωής με νέους, αφιερωμένους μοναχούς.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΩΝ: Το μοναστήρι των Κανάλων βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 820 μ. στη βόρεια πλευρά της χαράδρας Ζηλιάνα. Είναι αφιερωμένο στη γέννηση της μητέρας του Θεού. Λεηλατήθηκε από Αλβανούς κλέφτες το 1843. Σύμφωνα με ένα βυζαντινό έγγραφο, χρονολογεί περίπου από το 1676.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ – ΠΕΤΡΑ: Το μοναστήρι της Παναγίας στην Πέτρα χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Τα χίλια έτη ιστορίας του είναι ιδιαίτερου ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ: Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει θόλο και δύο παρεκκλήσια στη δυτική πτέρυγα. Βρίσκεται στο χωριό Κονταριώτισσα. Το σπάνιο αρχιτεκτονικό ύφος της χρονολογείται από την αρχή του 11ου αιώνα. Τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου έξω απο το χωριό, αποτελεί μια κατ' ασυνήθιστο τρόπο ενδιαφέρουσα εκκλησία.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΡΗΤΙΝΗ: Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό Ρητίνη. Είναι ένα μετα-βυζαντινό μνημείο με σημαντικές αγιογραφίες του 14ου και 16ου αιώνα. Είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια του τύπου του στην Πιερία και είναι χαρακτηριστικό της μετα βυζαντινής εικονογραφίας των χωριών της Μακεδονίας. Το μοναστήρι ήταν υπό τον έλεγχο του επισκόπου της Πέτρας και σύμφωνα με τους μάρτυρες και τη λαϊκή ιστορία αποτελούσαι κρυσφήγετο των στρατιωτών κατά τη διάρκεια των Μακεδονικών Αγώνων.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ – ΒΡΟΝΤΟΥ: Μια εκκλησία του 14ου αιώνα χτισμένη σε έναν βράχο σε ύψος 420 μ. Είναι τοποθετημένο στην έξοδο έν'ος από τα μεγάλα ρέματα του Ολύμπου, (ρέμα του Παπά) πλησίον του χωριού Βροντού. Υπάρχουν δύο αγιογραφίες στην εκκλησία, η πιό πρόσφατη χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΑΛΑΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥ: Η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στην περιοχή και κατασκευάστηκε από ξύλο. Αυτό ήταν το 1700. Αποκαταστάθηκε ως πετρόκτιστη το 1879. Είναι χτισμένη σε βυζαντινό ύφος με κεραμικό πάτωμα. Περιλαμβάνει ξύλινο τέμπλο χαραγμένο στο χέρι. Οι εικόνες χρονολογούνται από το 1931. Υπάρχουν δύο κηροπήγια από πέτρα με τις ημέρες του μήνα χαραγμένες πάνω τους ξεκινώντας από 1760 και διακοσμείται με το αστέρι της Βεργίνας.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ: Μια εκκλησία του 17ου αιώνα στο χωριό ʼνω Μηλιά, στο ύφος μιας Βασιλικής, χτισμένη από πέτρα. Περιλαμβάνει ένα θαυμάσιο καμπαναριό και ένα υπέροχα διακοσμημένο εσωτερικό.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΑΝΩ ΣΚΟΤΙΝΑ: Μια εκκλησία του 17ου αιώνα με ένα έξοχα χρωματισμένο εσωτερικό. Μια σειρά αφηγήσεων από την παλαιά και νέα διαθήκη κοσμούν το Ναό και μια μεγάλη σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας το Νάρθηκα. Χαρακτηριστικό είναι το ξύλινο τέμπλο.

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ - ΈΛΟΣ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗΣ: Το Δέλτα του Αλιάκμονα καλύπτει μία έκταση 40 000 στρεμμάτων. Μαζί με τις εκβολές των ποταμών Γαλλικού, Λουδία, Αξιού και τη λιμνοθάλασσα της Αλυκής Κίτρους διαμορφώνει ένα ενιαίο μωσαϊκό υγροτόπων από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, με πολλές αξίες για τον άνθρωπο.

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΑΛΥΚΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ: Ανάμεσα στις πλούσιες φυσικές ομορφιές του Νομού Πιερίας, στο ακρωτήριο Αθερίδα, ξεχωρίζει ένας ιδιαίτερος τύπος υγρότοπου, η λιμνοθάλασσα της Αλυκής Κίτρους, συνολικής έκτασης περίπου 15.000 στρεμμάτων. Η λιμνοθάλασσα αυτή έχει δημιουργηθεί από τα φερτά υλικά μικρών ρεμάτων και του ποταμού Αλιάκμονα.

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΡΩΝ: Ο Υδροβιότοπος των Νέων Πόρων βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Δέλτα του ποταμού Πηνειού. Είναι ένας τόπος με μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή