Δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους η Αίγινα Κύριο

Δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους η Αίγινα

Αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, αφού είναι ο πλησιέστερος στην Αθήνα προορισμός, μόλις 16,5 ναυτικά μίλια απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 1.000.000 κόσμου επισκέπτεται το νησί. Αν και η έκταση της δεν είναι μεγάλη, συγκεντρώνει πολλές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα. Ο πληθυσμός της ξεπερνά σήμερα τους 15.000 κατοίκους. Η πόλη της Αίγινας, πρωτεύουσα του νησιού, είναι ένα τουριστικό κέντρο, με καλοδιατηρημένα κτίρια της Καποδιστριακής περιόδου που συνυπάρχουν αρμονικά με αρχοντικά και με κτίρια λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Το λιμάνι της, που υποδέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό πλοίων έχει υποδομή και για τη φιλοξενία ιδιωτικών Σκαφών. Πολλά μικρά νησιά γύρω από την Αίγινα (Μονή, Μετώπη, Διαπόρτια, Λαγούσες, Κυρά, Δωρούσα, Σπαλαθονήσι, Ανώνυμα), μπορούν να αποτελέσουν προορισμό για ημερήσιες εξορμήσεις με σκάφος. Η Αίγινα συνδυάζει τη διασκέδαση μέσα στην πόλη και στα άλλα κοσμικά θέρετρα της (π.χ. Αγία Μαρίνα, Πέρδικα, Σουβάλα), με τις ήσυχες διακοπές στα γραφικά παραδοσιακά χωριά της (π.χ. Κυψέλη, Άγιοι, Βάγια).

Η πόλη της Αίγινας είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, κτισμένη αμφιθεατρικά ως προς τη θάλασσα. Στην είσοδο του λιμανιού ο μικρός κατάλευκος ναός του Άγιου Νικόλα του Θαλασσινού καλωσορίζει τον επισκέπτη. Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τα νεοκλασικά κτίρια, που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας του νησιού, με τα χρώματα τους, σε γήινες αποχρώσεις, να ομορφαίνουν στο ηλιοβασίλεμα. Όλη η οικονομική και κοινωνική ζωή της Αίγινας είναι συγκεντρωμένη στον παραλιακό δρόμο και στους παράλληλους εσωτερικούς δρόμους.

Κάντε βόλτα με τα άλογα και τις άμαξες, περπατήστε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα αρχοντικά, στις Εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους και δείτε τα καταστήματα λαϊκής τέχνης. Μην χάσετε την ψαραγορά και τα παραδοσιακά ουζομεζεδοπωλεία της, τις βάρκες-μανάβηδες, και μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα περίφημα φυστίκια της Αίγινας. Απολαύστε στις ψαροταβέρνες το φρέσκο ψάρι και τα παραδοσιακά αιγινίτικα φαγητά και μεζεδάκια. Αφεθείτε στα ζαχαροπλαστεία, μπροστά στο λιμάνι και στα όμορφα σοκάκια, όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή το ποτό σας. Στην σαγηνευτική ατμόσφαιρα της νύχτας, διασκεδάστε και χορέψτε στα μουσικά στέκια της πόλης.

Αξιοθέατα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Το Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1828, επί της οδού Σπύρου Ρόδη, στον αριθμό 16. Ήταν το σπίτι που έκτισε ο Γιώργης Ηρείωτης ή Κοντογιώργης, πατέρας του Παναγή Ηρειώτη, για να στεγάσει την οικογένειά του και το οποίο οι απόγονοι του κληροδότησαν στο Δήμο της Αίγινας με σκοπό να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Τα πρώτα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την προσωπική συλλογή της οικογένειας, που ήταν λάτρης της παράδοσης. Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, που συστήθηκε το 1989 από κατοίκους του νησιού, και ο οποίος μέσα από πολυάριθμες εκδηλώσεις κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα στοιχειώδη για την ίδρυση του μουσείου χρήματα. Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να δει το αρχείο του Λαογραφικού Μουσείου, μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας του Παναγή Ηρειώτη με επιστήμονες της εποχής του, τη βιβλιοθήκη του με βιβλία μεγάλης ιστορικής αξίας και αρχειακό υλικό προς μελέτη. Επίσης εκτίθενται παλαιά έπιπλα, πίνακες, παραδοσιακές αιγινήτικες στολές και πολλά αντικείμενα της οικογένειας Ηρειώτη. Στον ισόγειο χώρο υπάρχουν «το Σπίτι του Ψαρά», αίθουσα με είδη αλιείας και σπογγαλιείας και το «Χωριάτικο Σπίτι».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Tο πρώτο μουσείο της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1829, στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας με τη φροντίδα του Α. Μουστοξύδη. Το σημερινό κτίριο οικοδομήθηκε το 1980 και είναι δωρεά του Βαυαρικού Συλλόγου Φίλων του Μουσείου της Αίγινας. Σε αυτό, εκτίθενται πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής, που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ.

ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ: Αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού και βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της πόλης. Πήρε το όνομα του από τον πρόκριτο Σπύρο Μάρκελλο, Φιλικό, αγωνιστή του ’21 και αργότερα Βουλευτή Αίγινας, ο οποίος σύμφωνα με τη ντόπια παράδοση, έχτισε τον πύργο. Οικοδομήθηκε το 1802 (μεσαιωνικό κτίσμα) και αποτελούσε ίσως τμήμα οχυρωματικού έργου, που είχε ως σκοπό την προστασία του λιμανιού. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση γνωστών αγωνιστών και πολιτικών όπως ο Ι. Κωλλέτης και ο Γ. Κουντουριώτης. Από το 1826 ως το 1928 αποτέλεσε την έδρα της Αντικυβερνητικής Επιτροπής που λειτούργησε μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια. Όταν η Αίγινα ήταν η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους (1828 – 1829), ο Πύργος χρησιμοποιήθηκε ως Φρουραρχείο και για τη φιλοξενία Υπουργών της Κυβέρνησης. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Αίγινας και στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληματισμού «Σπύρος Αλεξίου». Στον επάνω όροφο φιλοξενείται επίσης η δωρηθείσα βιβλιοθήκη του δημοσιογράφου Σπύρου Αλεξίου.

ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ: Βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της πόλης και λέγεται ότι παλαιότερα στέγαζε το πρώτο Νομισματοκοπείο της νεότερης Ελλάδας. Χτίστηκε λίγο μετά την άφιξη του Καποδίστρια στο νησί. Είναι ένα απλό, διώροφο κτίριο με ξύλινη κεραμοσκεπή. Η πρόσβαση στο δεύτερο όροφο γίνεται με εξωτερική μαρμάρινη σκάλα. Το κτίριο, που ανήκε στον αιγινήτη πρόκριτο Μιχαήλ Μοίρα, κατασκευάστηκε το 1803 και χρησιμοποιήθηκε το 1811 ως κατοικία του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Μοίρα και το 1822 του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Το 1827 εγκαταστάθηκε εκεί ο κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας μετά την άφιξη του στην Αίγινα. Από το 1830, μετά την αναχώρηση του Καποδίστρια, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για διάφορους άλλους σκοπούς. Την εποχή της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869) και μέχρι το 1873 χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει κρήτες πρόσφυγες. Το 1880-1895 στέγασε Δημοτικό Σχολείο Θηλέων. Το 1898-1926 στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Το 1932 στέγασε το Γυμνάσιο. Σήμερα αποτελεί την έδρα του Ιστορικού Αρχείου Αίγινας.

ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ: Είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που χτίστηκε επί Καποδίστρια (θεμελιώθηκε στις 8/10/1828) κι αποτελούσε για την εποχή του κτιριακό μεγαθήριο. Άρχισε να λειτουργεί το Μάρτιο του 1829. Εκεί, ο Καποδίστριας συγκέντρωσε αρχικά περίπου 500 ορφανά για να λάβουν περίθαλψη και να μορφωθούν. Εκτός όμως από τον κύριο σκοπό για τον οποίο χτίστηκε, στεγάστηκαν σε αυτό διαδοχικά : το Αλληλοδιδακτικό σχολείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ορυκτολογικό Μουσείο, εργαστήρια τεχνών, η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Τυπογραφείο, το Εθνικό Ωδείο και η Σχολή Ευελπίδων. Αργότερα, μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Ναύπλιο, το κτίριο εξυπηρέτησε άλλους σκοπούς με πιο γνωστό αυτόν της μετατροπής του σε φυλακές, από το 1880 έως και το 1984. Το 1985 κηρύχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «διατηρητέο κτίριο».

ΕΫΝΑΡΔΕΙΟ: Χτίστηκε το 1829 και βρίσκεται δίπλα στη Μητρόπολη της Αίγινας. Πρόκειται για ένα απλό ορθογώνιο κτίριο δωρικής αρχιτεκτονικής, που έχει ένα μόνο όροφο. Αποτελείται από τον πρόστυλο και το κυρίως κτίριο από 3 αίθουσες που επικοινωνούν μεταξύ τους. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε, μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Ναύπλιο, για να στεγάσει τη Βιβλιοθήκη και αργότερα για τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού έως το 1981. Σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρόκειται να μεταστεγαστεί εκεί -αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασής του - η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας.

ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΗ: Πρόκειται για κτίσμα του 1880, που διατηρεί ακόμα πολλά από τα στοιχεία του, όπως τα τοξωτά περβάζια και τα μικρά αγάλματα – σύμβολα στο εξωτερικό του. Βρίσκεται στην περιοχή Μεσαγρός.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΑΙΑΣ: Βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ομώνυμου ναού. Από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα του μουσείου είναι το αναστηλωμένο αέτωμα του ναού, αντίγραφο του αγάλματος της θεάς Αθηνάς (το πρωτότυπο βρίσκεται από το 1813 σε γλυπτοθήκη του μουσείου του Μονάχου) και η αναθηματική πλάκα (560 π.Χ.), στην οποία αναγράφεται ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Αφαία Αθηνά.

ΙΕΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΚΟΛΩΝΑ: Χρονολογείται από το 520 π.Χ. και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι. Η περιοχή πήρε το όνομά της από μια όρθια κολώνα (δωρικού ρυθμού), τη μοναδική που σώζεται από το ναό του 6ου αιώνα π.Χ. Ο λόφος της Κολώνας ήταν η «Ακρόπολη» και το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποκαλύψει την παρουσία αλλεπάλληλων ιστορικά οικισμών που ξεπερνούν τούς δέκα και χρονολογούνται από τη νεότερη νεολιθική εποχή (5η χιλιετία π.Χ.), μέχρι και τη μυκηναϊκή περίοδο (1600¬1200 π.Χ.). Μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας βρίσκεται το ομώνυμο μουσείο.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ: Στην ενδοχώρα του νησιού, σώζεται η Παλαιοχώρα, η Αίγινα των βυζαντινών χρόνων, γνωστή ως «νησιωτικός Μυστράς», αφού κάποτε είχε 565 εκκλησίες. Οι 28 εκκλησίες που σώζονται στο μεσαιωνικό οικισμό έχουν εξαίρετες τοιχογραφίες, από όλες τις περιόδους της βυζαντινής αγιογραφίας. Σώζεται επίσης ένα ερειπωμένο μεσαιωνικό κάστρο και δύο θαυμάσια μοναστήρια. Στην κορυφή του λόφου της Παλαιοχώρας είναι χτισμένο και το ενετικό κάστρο, που χρονολογείται από το 1654, όταν έλαβε χώρα η μεγάλη λεηλασία της περιοχής από τους Φράγκους.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΓΙΝΑΣ: Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως. Πρόκειται για τον πρώτο καθεδρικό ναό της νεότερης Ελλάδας. Είναι ο χώρος στον οποίο έγινε η ορκωμοσία της Κυβέρνησης του Ι. Καποδίστρια και της πρώτης Βουλής του ελληνικού κράτους. Ο ναός, κατά τα έτη 1827¬1828, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως Βουλευτήριο. Μέσα στο ναό υπάρχει ακόμα και σήμερα ο ξυλόγλυπτος θρονίσκος του Κυβερνήτη. Η καμπάνα είναι δώρο του Κυβερνήτη και λέγεται ότι την έφερε από τη Ρωσία. Στο χώρο της Μητρόπολης διασώζονται και πολλά άλλα ιστορικά κειμήλια.

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ: Κοντά στην Παλαιοχώρα, στο δρόμο για τη Σουβάλα και πολύ κοντά στη διασταύρωση με την αρτηρία Αίγινας - Αφαίας βρίσκεται η εντυπωσιακή Μονή του Αγίου Νεκταρίου, μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Το μοναστήρι αυτό χτίστηκε τον 20ο αιώνα (μεταξύ 1904 και 1910) στη θέση ενός μικρού βυζαντινού μοναστηριού, της Ζωοδόχου Πηγής.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΑΚΑΚΙΑ – ΤΡΟΥΛΟΣ: Σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την πόλη βρίσκεται το ακρωτήριο Πλακάκια και στη συνέχεια η περιοχή Λιβάδι. Στην περιοχή, υπάρχουν πολλά αξιοθέατα. Μεταξύ αυτών είναι το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη και το μουσείο του Χρήστου Καπράλου, μικρά εκκλησάκια, καθώς κι ένας φάρος που φωτίζει σε απόσταση 10 ν.μ.

ΠΟΛΗ ΑΙΓΙΝΑΣ – ΚΥΨΕΛΗ: Μια διαδρομή 2 περίπου χιλιομέτρων, στο τέλος της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την Όμορφη Εκκλησιά (ναός των Αγίων Θεοδώρων), που χρονολογείται από το 1289, το ναό της Ευαγγελίστριας (1875) και το Λεούσειο Ίδρυμα. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν καλλιέργειες φυστικιάς, μερικές από τις πολυάριθμες του νησιού.

ΑΙΓΙΝΑ – ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ: Διαδρομή στην πορεία της οποίας ο επισκέπτης συναντά διαδοχικά: τους Αγίους Ασωμάτους (μια περιοχή με αρχαίους τάφους αλλά και σύγχρονα ξωκλήσια), τον Κοντό (κατάφυτο, με αμπέλια και ελιές), τη Μονή της Αγίας Τριάδας (χτισμένη από τον Άγιο Νεκτάριο το 1904).

ΑΙΓΙΝΑ – ΝΗΣΑΚΙ ΜΟΝΗ: H διαδρομή γίνεται με σκάφος, αφού το νησάκι της Mονής βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Πέρδικα. Πευκόφυτο, με αμμώδη παραλία και δύο καντίνες περιμένει τους επισκέπτες. Χαρακτηριστικό του η απουσία κατοίκων και η πλούσια πανίδα αποτελούμενη από ελάφια, αγριοκάτσικα, σκίουρους και πουλιά.

ΝΑΟΙ και ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ: Μονή Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, Επισκοπή, Αγία Κυριακή, Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός, Σταυρός, Άγιος Νικόλαος του Μαύρικα, Αγία Αικατερίνη, Άγιος Μηνάς, Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, Παναγία Ελευθερώτρια, Άγιος Χριστόφορος.

Παραλίες

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ: Ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αίγινας, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού και είναι το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο του νησιού. Πλούσια βλάστηση και οργανωμένες αμμώδεις παραλίες με αβαθή νερά συνθέτουν το τοπίο της περιοχής. Στην Αγία Μαρίνα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, μπαρ, καταστήματα λαϊκής τέχνης και δύο θερινοί κινηματογράφοι. Στη παραλία του οικισμού υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Συνδέεται απευθείας με το λιμάνι του Πειραιά.

ΒΑΓΙΑ: Οργανωμένη, αμμουδερή παραλία, στην οποία υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα.

ΠΕΡΔΙΚΑ: Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη της Αίγινας βρίσκεται η ομώνυμη παραλία του παραδοσιακού χωριού, που χαρακτηρίζεται από τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις ψαροταβέρνες. Η πεντακάθαρη γαλάζια θάλασσα, η βραχώδης παραλία δίπλα στη σκιά των δέντρων και το λιμανάκι για την υποδοχή σκαφών κάνουν την περιοχή πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό τουριστών.

ΣΟΥΒΑΛΑ: Παραλία με θερμά ιαματικά νερά, γνωστά με την παλιά ονομασία «Θερμά», κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματισμών και δερματικών παθήσεων.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκονται δύο οργανωμένες διαδοχικές αμμώδεις παραλίες.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή