Ανακαλύψτε την πλούσια σε εικόνες Πάρο Κύριο

Ανακαλύψτε την πλούσια σε εικόνες Πάρο

Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν αποδοθεί από παλιά στο όμορφο νησί της Πάρου, με τη μακραίωνη ιστορία, την υπέροχη φύση και την πλούσια παράδοση. Όμως αυτό που την χαρακτηρίζει καλύτερα είναι η αίσθηση ότι η Πάρος παραμένει πάντα νέα. Η Πάρος είναι ένα αειθαλές νησί, που όσο περνούν τα χρόνια η λάμψη του δεν θαμπώνει, αλλά ανανεώνεται. Γνωστός και καταξιωμένος τουριστικός προορισμός, η Πάρος πάντα έχει να προτείνει κάτι νέο στους επισκέπτες της. Όσοι την έχουν ήδη επισκεφθεί, είναι βέβαιο ότι την επόμενη φορά θα βρουν κάτι που δεν είχαν ανακαλύψει σε αυτό το πλούσιο σε εικόνες, πολιτισμό και δραστηριότητες νησί.

Η Πάρος, με έκταση 186 τετρ. χιλιόμετρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εύφορα νησιά των Κυκλάδων, με κοιλάδες, κάμπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Γνωστή σε όλους για τις υπέροχες χρυσαφένιες ακρογιαλιές της, τα καταγάλανα νερά και τη νυχτερινή ζωή που προσφέρει, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Εκτός όμως απ’ αυτά η Πάρος έχει ακόμα πολλά να προσφέρει: ο φυσικός πλούτος, η συναρπαστική πολιτιστική κληρονομιά, τα μοναδικά έθιμα, οι αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις, και μια εξαιρετική τουριστική οργάνωση είναι μερικοί ακόμα από τους λόγους που κάνουν τους επισκέπτες της να έρχονται και να ξανάρχονται γοητευμένοι από τις ομορφιές της.

Το πλοίο καταπλέει στο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, την Παροικιά, μια περιοχή με θρησκευτικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Το παραδοσιακό κομμάτι της πόλης, πίσω από το λιμάνι περιλαμβάνει υπέροχα νεοκλασικά αρχοντικά, παραδοσιακές στοές, παλιές βρύσες, και δεκάδες κάτασπρα νησιώτικα σπιτάκια.

Στις βόρειες ακτές του νησιού ξεχωρίζει η όμορφη Νάουσα, με έντονο παραδοσιακό χρώμα και μεγάλη τουριστική κίνηση. Μια πρωινή βόλτα στα σοκάκια του οικισμού θα σας μείνει αξέχαστη. Απέναντι οι εντυπωσιακές Κολυμπήθρες (τεράστιοι βράχοι που από τη διάβρωση της φύσης έχουν πάρει παράδοξα σχήματα) και το νησάκι της Ανάληψης.

Η Πάρος είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους περιπατητές, διαθέτοντας πολλά μονοπάτια, τόσο σε παραλιακές τοποθεσίες όσο και σε πράσινες πλαγιές. H επίσκεψη στην ενδοχώρα του νησιού περνάει απαραίτητα από το Μαράθι, με τα αρχαία λατομεία του «λυχνίτη», του περίφημου παριανού μαρμάρου από το οποίο φιλοτεχνήθηκαν έργα όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη και τα Αετώματα του Παρθενώνα.

Από την Αγιά Πακού, φθάνουμε στον παραδοσιακό οικισμό του Κώστου, με τις πανέμορφες εκκλησιές, τα ασβεστωμένα καλντερίμια και την πλατεία με τα πλατάνια, που προσφέρουν δροσιά σε όποιον επιλέξει να πιει τον καφέ του εκεί.

Περνώντας μέσα από τους Ελαιώνες των 3000 ετών στη θέση Απάτη, φτάνουμε στις Λεύκες, τον πιο όμορφο ορεινό οικισμό του νησιού, με τα όμορφα κτήρια την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το οίκημα του παραδοσιακού καφενείου που τραβάει αμέσως την προσοχή.

Η Μάρπησσα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, είναι ένας ακόμα όμορφος οικισμός, με μεσαιωνικά μνημεία και αξιόλογες εκκλησίες.

Αξιοθέατα

Παναγία Εκατονταπυλιανή: Στην Παροικιά βρίσκεται η περίφημη εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (4ος αιώνας), ένα μεγαλοπρεπές μνημείο της χριστιανοσύνης και ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου. Το μαρμάρινο τέμπλο, το σύνθρονο, το κιβώριο, το σταυροειδές βαπτιστήριο (μοναδικό στον κόσμο), οι επάργυρες εικόνες της Παναγίας και του Χριστού (προσφορά της οικογένειας των Μαυρογένηδων), ο τάφος της Αγίας Θεοκτίστης, τα παρεκκλήσια, και η συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων της εκκλησίας, μας κάνουν να νιώσουμε την κατάνυξη και τη μεγαλοπρέπεια που ο χώρος εκπέμπει.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην Παροικιά και διαθέτει εκθέματα του παγκοσμίως γνωστού κυκλαδικού πολιτισμού, αλλά και σπουδαία ευρήματα από τον νεολιθικό οικισμό του 4000 π.Χ. που βρέθηκε στη μικρή νησίδα Σάλιαγκος ανάμεσα στην Αντίπαρο και την Πάρο. Η «Γοργώ» του 6ου αιώνα π.Χ. και η «Νίκη» του 5ου αιώνα π.Χ. είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου, ενώ το περίφημο «Πάριον Χρονικόν» του 3ου αιώνα π.Χ., είναι ένας χρονολογικός πίνακας ιστορικών γεγονότων που καλύπτει μια περίοδο 1318 (!) ετών.

Εκκλησιαστικές Συλλογές: Μια πλούσια συλλογή εκκλησιαστικών εικόνων και κειμηλίων στεγάζεται στα ισόγεια κελιά της νότιας πτέρυγας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά. Περιλαμβάνει κυρίως μεταβυζαντινές εικόνες, εκκλησιαστικά ξυλόγλυπτα, λειτουργικά και ιερατικά άμφια και έργα θρησκευτικής ζωγραφικής. Μια συλλογή έργων μεταβυζαντινής τέχνης διαθέτει και η μονή του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στην είσοδο της Νάουσας. Στον ίδιο χώρο εκτίθεται και το μοναδικό τμήμα τοιχογραφίας από βυζαντινό ναό στα Πρωτόρια, κοντά στη Νάουσα.

Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο «Ανθέμιο»: Το Πολιτιστικό Κέντρο-Μουσείο «Ανθέμιο» με συλλογές βιβλίων, χαρακτικών, νομισμάτων και λαογραφικές συλλογές που αφορούν κυρίως την Πάρο και την Αντίπαρο.

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Όθωνα Κάπαρη: Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Νάουσας και οι συλλογές του περιλαμβάνουν αντικείμενα από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια που έχουν σχέση με την ιστορική πορεία της περιοχής. Το μουσείο διαθέτει αξιόλογη λαογραφική συλλογή, φωτογραφικό αρχείο, βιβλία, κεραμικά κ.ά. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Πάρου και περιλαμβάνει συλλογή από μινιατούρες καραβιών, έργα του λαϊκού καλλιτέχνη Μπενέτου Σκιαδά.

Κάστρο Παροικιάς: Στην Παροικιά βρίσκεται το ενετικό κάστρο που έχτισε ο δούκας της Νάξου Σανούδος τον 13ο αιώνα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν μικρά εκκλησάκια, όπως είναι η Παναγία του Σταυρού (1514), ο 'Aγιος Μάρκος, ο 'Aγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό.

Νάουσα: Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο. Παρά την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, η Νάουσα διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, παραμένοντας ένα κυκλαδίτικο ψαροχώρι. Η Νάουσα διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες. Μία βόλτα στο εσωτερικό της Νάουσας με τα κατάλευκα σπιτάκια, τις εκκλησίες και τα στενά δαιδαλώδη σοκάκια αποκαλύπτει την ομορφιά του τόπου αυτού που συνδυάζει γοητευτικά το παρελθόν με το παρόν.Γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν υπέροχες παραλίες κοντινές και μακρινές (Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, 'Aγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία).

Λεύκες: Οι Λεύκες, που απέχουν 11 χλμ από την Παροικιά είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο, ορεινό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο του νησιού. Το χωριό διατηρεί το καθαρό κυκλαδίτικο χρώμα του. Σήμερα στις Λεύκες ζουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι. Οι επισκέπτες αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στην είσοδο του χωριού και οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια. Αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας, ο ναός της Αγίας Βαρβάρας, στον κεντρικό δρόμο, κτισμένη στα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αναστάσεως, η Αγία Θεοδοσία, με εικόνες και παραστάσεις του 17ου αιώνα, η Αγία Αικατερίνη, στο Πάνω Χωριό, η Αγία Παρασκευή, που θεωρείται η πρώτη εκκλησία του πρώτου συνοικισμού που δημιουργήθηκε εδώ τον 15ο αιώνα κ.ά. Γύρω από τις Λεύκες βρίσκονται τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στην Λαγκάδα. Στις Λεύκες υπάρχει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, μέσα στο χωριό. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το εργαστήρι κεραμικής του Ιωάννη και της Βιργινίας Κυδωνιέα που, εδώ και 40 χρόνια, δημιουργούν θαυμάσια έργα αγγειοπλαστικής με σχέδια εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση του νησιού. Τα καλοκαίρια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος "Υρία" διοργανώνει φεστιβάλ με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου στα νότια του λόφου της Αγίας 'Aννας.

Το Δήλιον, ξακουστό ιερό του Απόλλωνα, της Λητούς και της 'Aρτεμης στα βορειοανατολικά της Παροικιάς.

Το αρχαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 8ο π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα κοντά στο λιμάνι της Παροικιάς, πάνω στον παραλιακό δρόμο, και περιλαμβάνει τάφους από διάφορες εποχές. Στο εκθετήριο που λειτουργεί δίπλα στο νεκροταφείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.

Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων μέσα σε πευκοδάσος με καταπληκτική θέα.

Το ανδρικό μοναστήρι της Λογγοβάρδας, βορειανατολικά της Παροικιάς, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον Ναουσαίο μοναχό Παλαιολόγο. Διαθέτει πολύ αξιόλογες εικόνες, πλούσια βιβλιοθήκη, ξενώνα και εργαστήριο χειροτεχνίας.

Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα ή του Χριστού στο Δάσος, νότια της Παροικιάς, στη θέση «Ψυχοπιανά». Εδώ έζησε και πέθανε ο Αγιος Αρσένιος, και ο τάφος του βρίσκεται στον περίβολο της μονής.

Πεταλούδες: Οι «Πεταλούδες» είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κοντά στο χωριό Ψυχοπιανά. Πρόκειται για μια περιοχή με πολύ πράσινο στην οποία βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες πεταλούδες που την άνοιξη και το καλοκαίρι πετούν ολόγυρα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό θέαμα.

Αρχαία λατομεία μαρμάρου: Σημαντικό τμήμα της πανάρχαιας ιστορίας της Πάρου είναι και τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στη θέση Μαράθι, από τα οποία κατασκευάσθηκαν η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο ναός του Απόλλωνα στη Δήλο και άλλα αριστουργήματα της αρχαιότητας. Η Πάρος υπήρξε σημαντικό κέντρο εξαγωγής και επεξεργασίας μαρμάρου και πατρίδα πολλών διασήμων γλυπτών της αρχαιότητας, όπως ο Αγοράκριτος και ο Σκόπας.

Παραλίες

Η Πάρος είναι ονομαστή για τις παραλίες της, που καλύπτουν τις προτιμήσεις και του πλέον απαιτητικού επισκέπτη. Στην Πάρο μπορεί κάποιος να βρει παραλίες με κόσμο, ερημικές, με σκιά ή χωρίς, με άμμο ή με βότσαλο, με ρηχά η βαθιά νερά κ.ά. Αναλυτικότερα οι παραλίες της Πάρου είναι:

Αγκαιριά: Αλυκή, Πίσω ή Παλιά Αλυκή, 'Aγιος Νικόλαος, Μακριά Μύτη, Φάραγγας, Πλατιά 'Aμμος, Κλαδιά,Πηγαδάκι, Τρυπητή.
Αρχίλοχος: Μώλος, Τσουκαλιά, Καλόγερας

Μάρπησσα: Πίσω Λιβάδι, Λογαράς (γαλάζια σημαία), Πούντα (γαλάζια σημαία), Μεσάδα, Τσερδάκια ή Νέα Χρυσή Ακτή (γαλάζια σημαία), Χρυσή Ακτή η μεγαλύτερη παραλία της Πάρου (γαλάζια σημαία), Δρυός, Πυργάκι, Λωλαντώνη, Γλυφά.

Νάουσα: Νταμουλί, Αμπελάς, Σάντα Μαρία, Φιλίζι, Λάγγερη, Ξιφάρα, νησί του Οικονόμου, Καθολικό, Λίμνες, των Αγίων Αναργύρων, Μικρό & Μεγάλο Πιπέρι, 'Aγιος Δημήτριος, Κολυμπήθρες (γαλάζια σημαία),Μοναστήρι.

Παροικία: Λιβάδια, παραλίες από τον Κριό ως τον 'Aγιο Φωκά, Μαρτσέλο, Παρασπόρο, Σουβλιά, Αγία Ειρήνη (Φοίνικας), Πούντα.

Τοπικά προϊόντα

Η Πάρος φημίζεται για το κρασί από τις εκλεκτές ποικιλίες «Μανδηλαριά» (κόκκινο) και «Μονεμβασιά» (λευκό). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πάρος είναι το δεύτερο οινοπαραγωγικό νησί των Κυκλάδων. Επίσης, η Πάρος παράγει ένα είδος ρακής, τη «σούμα», που συνοδεύει τους μεζέδες. Η παραγωγή της γίνεται το Νοέμβριο και συνοδεύεται με γλέντι στις περιοχές που υπάρχουν παρασκευαστήρια. Επίσης, η Πάρος παράγει Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, ψάρια, λάδι, σιτάρι, κριθάρι, λαχανικά, πατάτες. Φημισμένα από την αρχαιότητα για την νοστιμιά τους είναι τα παριανά σύκα.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή