Προικισμένος από τη φύση, με πανέμορφες οργανωμένες πλαζ ο νομός Πρεβέζης Κύριο

Προικισμένος από τη φύση, με πανέμορφες οργανωμένες πλαζ ο νομός Πρεβέζης

Σταυροδρόμι οδικών και θαλάσσιων εμπορικών δρόμων, ο νομός Πρέβεζας, καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και ενώνει τους γειτονικούς Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, και Άρτας με τον Ιόνιο νησιωτικό χώρο και την νοτιότερη Ελλάδα. , ο Νομός Πρέβεζας διακρίνεται για την μοναδική φυσική του ομορφιά: τις υπέροχες δυτικές ακτές που βρέχονται από το διάφανο Ιόνιο πέλαγος, το σπουδαίο υδροβιότοπο του Αμβρακικού κόλπου, τον μυθικό Αχέροντα και τη μαγευτική λίμνη του Ζηρού, την ποικιλομορφία του τοπίου με τις φυσικές εναλλαγές του, το ήπιο και υγιεινό κλίμα, την πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.

Η αρχοντική πόλη της Πρέβεζας στην είσοδο του Αμβρακικού, είναι διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του Νομού. Οι διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι όπως η Ρωμαϊκή Νικόπολη και η αρχαία Κασσώπη, το Νεκρομαντείο, οι διάσπαρτες βυζαντινές εκκλησίες, τα βενετικά και οθωμανικά κάστρα, το μαρτυρικό Ζάλογγο και η γραφική καστροπολιτεία της Πάργας αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού που γοητεύουν τον κάθε επισκέπτη. Τα σύγχρονα έργα υποδομής, δηλαδή η υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου Πρέβεζας και η επέκταση του αεροδρομίου του Ακτίου, έχουν διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών στο νομό, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

Πρέβεζα: Στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, βρίσκεται χτισμένη η αρχοντική πόλη της Πρέβεζας, πρωτεύουσα του Νομού. Μια μαγευτική πόλη του Ιονίου περιτριγυρισμένη από τον ενετικό ελαιώνα και τη θάλασσα, αναφέρεται με το σημερινό της όνομα για πρώτη φορά στο χρονικό του Μορέως στα τέλει του 13ου αιώνα. Ο πλούτος της ευρύτερης περιοχής της Πρέβεζας συνίσταται από τούς φυσικούς της πόρους, την ιστορική μαρτυρία των μνημείων, την πολιτιστική κληρονομιά και το ήπιο μεσογειακό κλίμα. Την εικόνα της πόλης της Πρέβεζας συνθέτουν η μακραίωνη ιστορία της, οι διάφοροι κατακτητές που άφησαν εμφανή τα σημάδια και τις επιδράσεις τους, τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης - ανάμεσα στα οποία και το φημισμένο Σεϊτάν Παζάρ - τα παλιά σπίτια και αρχοντικά του 19ου αιώνα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και το νησιώτικο χρώμα της. Στενά συνδεδεμένο με την πόλη είναι το όνομα του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, από τους σημαντικότερου ς εκπροσώπους της νεορομαντικής σχολής του μεσοπολέμου.

Πάργα: Γραφική κωμόπολη με νησιώτικο χαρακτήρα, πολυκύμαντη ιστορία, σπάνιες φυσικές ομορφιές, δαντελωτά ακρογιάλια, σμαραγδένια θάλασσα, ερημικά λιμανάκια, ελαιώνες, υγιεινό κλίμα, ρομαντικά δρομάκια με διώροφα και τριώροφα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά κάτω από τα ερείπια του Βενετσιάνικου κάστρου. Μια σειρά από καταπράσινα νησάκια κλείνουν τον τρίδυμο κόλπο της Πάργας. Η πόλη της Πάργας σαν σύνολο είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τον επισκέπτη λόγω της ιδιόμορφης κατασκευής της που έχει δεχθεί επιρροές από την αρχιτεκτονική της εποχή της Ενετοκρατίας: Σπίτια μικρά, ολόασπρα που το ένα ακουμπά στο άλλο, αρχοντικά, στενά δρομάκια (καντούνια), όλα γεμάτα με λουλούδια. Τα καταστήματα και τα κέντρα διασκεδάσεως, δίδουν ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στη μικρή πόλη. Άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και φιλικοί οι Παργινοί. Δέχτηκαν τις επιρροές των Βενετών, των Βρετανών, των Γάλλων και των Τούρκων αλλά διατήρησαν την ελληνικότητά τους.

Αξιοθέατα

Πρέβεζα: Αξιόλογα μνημεία της πόλης είναι το ενετικό φρούριο του Άγιου Ανδρέα (180ς αι.), στο κέντρο της πόλης κοντά στο λιμάνι, τα κάστρα του Αγίου Γεωργίου, του Παντοκράτορα, που ελέγχει την είσοδο του Αμβρακικού και ο προμαχώνας της Βρυσούλας, τα οποία κατασκεύασε το 1807 ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ναοί της πόλης, όπως του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου, της Παναγίας των Ξένων, του Αγίου Σπυρίδωνα στη Βρυσούλα, καθώς και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, που ανοικοδομήθηκε το 1793, με εξαίρετες εικόνες τέμπλου (1793, 1804) και με πολυσκάλιστο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο (1827). Εφαπτόμενος του ναού βρίσκεται ο ενετικός Πύργος του Ρολογιού, χτίσμα του 1752.

Πάργα: Πολλά είναι τα μνημεία που αξίζει να επισκεφτείτε, τα σημαντικότερα μεταξύ αυτών είναι: Βενετσάνικο κάστρο της πόλης, οχυρό που δεσπόζει στο λόφο πάνω από την πόλη, σημείο αναφοράς της ιστορίας της. Σε ψηλότερο επίπεδο μια δεύτερη οχύρωση όπου βρίσκεται και το σεράι του Αλή πασά του οποίου το έμβλημα (δικέφαλος) διακρίνεται πάνω από την τοξωτή πύλη. Το νησάκι της Παναγίας στο κέντρο του κόλπου διατηρεί την ομώνυμη εκκλησία και το απόρθητο μικρό γαλλικό οχυρό των αρχών του 19ου αιώνα. Ο Μυκηναϊκός τάφος στην Κύπερη και το κάστρο του Αλή πασά στην Ανθούσα, 1814 συνδέουν κομμάτι-κομμάτι την ιστορία. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Πάργας, με άμφια, εκκλησιαστικά κειμήλια, χειρόγραφα, εικόνες, δύο ευαγγέλια του 17ου αιώνα, δύο αντίτυπα επιταφίων μοναχού του Αγίου Όρους (1600), και το λάβαρο της Πάργας (18ος αι.) από κόκκινο μετάξι ζωγραφισμένο με λάδι και από τις δύο πλευρές. Πάρα πολλά είναι και τα εκκλησάκια που θα βρείτε στο πέρασμά σας, όπως το μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών, πάνω από την παραλία του Βάλτου, που χτίστηκε στις αρχές του 12ου αι.

Στο Δήμο Ζαλόγγου στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο της Ρηνιάσας, ενώ ψηλά στο βουνό βρίσκεται το αισθητικό δάσος Λεκατσά με την ομώνυμη Ιερά μονή με την μοναδική θέα στο Ιόνιο.

Νικόπολη: Στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου διαδραματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις της αρχαίας ιστορίας, ανάμεσα στις δύο ισχυρές προσωπικότητες, τον Αντώνιο και τον Οκταβιανό, που μετά τον θάνατο του Καίσαρα επιζητούσαν ο καθένας ξεχωριστά την απόλυτη εξουσία, αλλά και της Κλεοπάτρας που προσπαθούσε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Αιγύπτου από τη Ρώμη. Με τη νίκη του Οκταβιανού εγκαθιδρύεται η κοσμοκρατορία της Ρώμης και κλείνει η αρχαϊκή περίοδος. Σε ανάμνηση της νίκης αυτής χτίστηκε η Νικόπολη, το 31 π.χ. Αυτή γρήγορα αναπτύχθηκε σε μεγαλούπολη, αφού προικίσθηκε με εξαιρετικά προνόμια και ατέλειες, ως "ελεύθερη" ελληνική πόλη. Στο τέλος της αρχαιότητας και στην αρχή των Χριστιανικών χρόνων, στο 3ο αι. μ.Χ η Νικόπολη έγινε πρωτεύουσα της Παλαιάς Ηπείρου με πληθυσμό 300.000 κατοίκους. Το 540 μ.χ. ο Ιουστινιανός επισκεύασε τα ήδη υπάρχοντα παλαιοχριστιανικά τείχη για προστασία από τις εχθρικές επιδρομές. Αυτά τα τείχη (βυζαντινά) σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, με 35 τετράγωνους και ημικυκλικούς πύργους (τα βλέπουμε παράλληλα στην εθνικό οδό). Το Επισκοπικό Μέγαρο, η πεντάκλιτη Βασιλική του Αλκίσωνος, η τρίκλιτη Βασιλική του Δουμετίου - με εξαίρετα ψηφιδωτά -, η Βασιλική Δ στη θέση Ανάληψη, με εξαίρετα ψηφιδωτά-, κ.ά., είναι μερικά από τα μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί και μαρτυρούν την ακμή της Νικόπολης κατά τον 6ο μ.χ. αι. Στο Μουσείο της φυλάσσονται αξιόλογα ευρήματα (σαρκοφάγοι, νομίσματα, αγάλματα κλπ.). Τη Νικόπολη περιέλαβε στην περιοδεία του (62-63 μΧ) ο Απόστολος Παύλος. Εδώ κατέφυγε (94 μΧ) κι έμεινε ως το τέλος της ζωής του ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος (50-120 μ.Χ.), όταν η διδασκαλία του επέφερε την κατακραυγή της Ρώμης. Σεισμοί, επιδρομές, πυρκαγιές, την ερήμωσαν τελικά τον 100 - 110 αι.

Νεκρομαντείο: Πάνω σε ένα λοφίσκο στο χωριό Μεσοπόταμος, 48 χλμ. ΒΔ της Πρέβεζας, βρίσκεται το σπουδαιότερο και αρχαιότερο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, κοντά στην αρχαία μυκηναϊκή αποικία Εφύρα (14ος 13ος αι. π.Χ.). Εδώ οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις πύλες του Κάτω Κόσμου, την είσοδο στο Βασίλειο του Άδη. Σύμφωνα με το μύθο, ο νεκροπομπός Ερμής μέσα από τα νερά της λίμνης Αχερουσίας οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη. Επισκέπτες από όλο τον γνωστό τότε κόσμο συνέρεαν στο μοναδικό αυτό μαντείο για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Το Νεκρομαντείο της Εφύρας βρισκόταν σε λόφο δίπλα στη λίμνη Αχερουσία σήμερα αποξηραμένη- όπου χύνονταν οι τρείς ποταμοί: Αχέρων, Πυριφλεγέθων (Βωβός) και Κωκυτός (Μαύρος). Στα ερείπιά του διακρίνονται διάδρομοι, δωμάτια, κεντρική αίθουσα και μια εντυπωσιακή κρύπτη λαξευμένη στο Βράχο και στηριζόμενη σε 15 τόξα που εδράζονται σε πεσσούς. Το ιερό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Το 18ο αι. μ.Χ στα ερείπια του Μαντείου χτίστηκε η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το καθολικό της οποίας σώζεται σήμερα.

Κασσώπη: Σε απόσταση 28 χλμ. περίπου ΒΔ της Πρέβεζας και 2 χλμ. από το χωριό Καμαρίνα, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Κασσώπης. Χτισμένη το α' μισό του 4ου αι. π.Χ σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650μ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ηπειρωτικής πόλης του 4ου αι. στην οποία εφαρμόσθηκε το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, υπό την επίδραση του προτύπου της Αμβρακίας, το οποίο βασίζεται σε πλέγμα δρόμων που σχηματίζουν ορθογώνιες οικοδομικές νησίδες. Η πόλη, η οποία είχε 10.000 κατοίκους και δικό της νομισματοκοπείο, γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη πολιτικών θεσμών και πολιτιστικού βίου κατά τον 3ο αι. π.Χ, γεγονός που αποδεικνύουν η οργάνωση του δημόσιου χώρου της Κασσώπης με αγορά περιβαλλόμενη από στοές, ωδείο, ευρύχωρο πρυτανείο και θέατρο μεγάλων διαστάσεων που δεσπόζει της θάλασσας. Η ευημερία της διήρκησε μέχρι το 168 π.Χ οπότε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίου ς και εγκαταλείφθηκε οριστικά με την υποχρεωτική μετακίνηση των κατοίκων της στη Νικόπολη στο τέλος του 10υ αι. π.Χ. Σημαντικότερα μνημεία της Κασσώπης αποτελούν η Βόρεια Στοά, το Πρυτανείο, το Καταγώγιο, το Σπίτι και το Ωδείο.

Ζάλογγο: Είναι η γνωστή ιστορική τοποθεσία στο ομώνυμο βουνό, που έγινε σύμβολο της αγάπης για την ελευθερία. Στο χώρο αυτό το 1803, όταν το Σούλι μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 Σουλιώτισσες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας, έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο Οθωμανό κατακτητή. Σύμβολο και μνήμη της θυσίας των Σουλιωτισσών, είναι το επιβλητικό μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961. Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει και να θαυμάσει το μνημείο ανεβαίνοντας τα 410 σκαλιά, που έχουν αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.
Ορράον: Αρχαία πόλη των Μολοσσών που ιδρύθηκε τον 4ο αι. π.Χ σε θέση σημαντική μεταξύ Αμβρακίας και Πασσαρίονα πρωτεύουσας των Μολοσσών. Οχυρωμένο με ωραίο ισοδομικό τείχος που ενισχύουν τετράγωνοι πύργοι, έχει να επιδείξει καλοδιατηρημένες οικίες χωρίς περιστύλιο, αλλά με υπερώο, το οποίο φωτίζεται από μεγάλα παράθυρα. Η θέα είναι μοναδική, καθώς από το ύψωμα αυτό μπορούσαν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Αμβρακικού και τον κάμπο της Άρτας.

Ασπροχάλικο: Οι συστηματικές ανασκαφές στις τοποθεσίες αυτές αποκάλυψαν σημαντικές αποθέσεις της Μέσης και Νεώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, που απέδωσαν πολυάριθμα λίθινα και οστέινα εργαλεία ποικίλλων τύπων, οστά και δόντια ζώων (βοοειδών, προοσκοειδών, ρινοκέρου, ελαφιών και άλλων θηλαστικών), καθώς και στοιχεία προσωπικού καλλωπισμού.
Κοκκινόπηλος: Δυτικά του ποταμού Λούρου και απέναντι σχεδόν από το χωριό Άγιος Γεώργιος Φιλιππιάδας βρίσκεται η θέση Κοκκινόπηλος που εντυπωσιάζει με το χαρακτηριστικό κόκκινο έδαφος της και τη διάβρωση που έχει υποστεί. Ο Κοκκινόπηλος, όπως και το σπήλαιο του Ασπροχάλικου που βρίσκεται και κατά μήκος του ποταμού Λούρου, θεωρούνται δύο από τις σημαντικότερες παλαιολιθικές θέσεις που έχουν εντοπισθεί στη Ήπειρο.

Αμβρακικός: Ο Αμβρακικός είναι ένας από τους έντεκα πλέον γνωστούς και αξιόλογους υγροβιότοπους της Ελλάδας και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες της Ευρώπης. Μαζί με ένα σύστημα από λψνοθάλασσες, αλμυρόβαλτους και γλυκόβαλτους στα βόρεια του κόλπου (Τσoπέλι, Τσουκαλιό, Λογαρού, Ροδιά), το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου και τις γραφικές νησίδες, αποτελούν ένα μοναδικής οικολογικής αξίας και ομορφιάς φυσικό οικοσύστημα, όπου ζει και αναπτύσσεται ένας σημαντικός αριθμός σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ο Αμβρακικός προστατεύεται από τη Διεθνή συνθήκη RAMSAR και προσφέρεται στον επισκέπτη για ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ήπιων μορφών τουρισμού. Είναι μια σημαντική οικολογική ενότητα που προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ήπιων μορφών τουρισμού (οικολογικού, φυσιολατρικού. επιστημονικού, εκπαιδευτικού), καθώς και παραδοσιακού ψαρέματος με τη μέθοδο Νταλιάνι. Στις τρείς λιμνοθάλασσες έχουν αναπτυχθεί μονάδες καλλιέργειας θαλασσινών.

Αχέροντας: Ο Αχέροντας είναι το ποτάμι της Ηπείρου που είναι συνυφασμένο με το πέρασμα της ψυχής των ανθρώπων στον κόσμο του Άδη. Τα Στενά και το Δέλτα του Αχέροντα, περιοχές μοναδικής ομορφιάς, και ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος αποτελούν ένα σημαντικό υγρότοπο, όπου θα συναντήσετε σήμερα έναν μικρό οικολογικό παράδεισο με 180 είδη φυτών και δένδρων, πολλά από τα οποία είναι σπάνια. Η σκάλα της Τζαβέλαινας ιστορική τοποθεσία στα στενά του Αχέροντα, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά, γι' αυτό και έχει δημιουργηθεί περιπατητικό μονοπάτι, το οποίο ακολουθώντας τις όχθες του Αχέροντα οδηγεί μέσω του γεφυριού της Ντάλας στο σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα, απ' όπου κανείς μπορεί να επισκεφθεί το κάστρο της Κιάφας και το Κούγκι ή ακολουθώντας άλλη διαδρομή να φθάσει στις πύλες του Άδη.

Τα κάστρα: Σημαντικά μνημεία διαφόρων εποχών είναι τα κάστρα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το Νομό. Εντυπωσιακότερο και μεγαλύτερο είναι αυτό της Πάργας. Βρίσκεται στα βόρεια του λιμανιού και χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών. Μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές πήρε την τελική του μορφή από τους Ενετούς. Βορειότερα κοντά στην Ανθούσα, δεσπόζει το κάστρο του Αλη Πασά χτισμένο σε ψηλό λόφο απ' όπου η θέα είναι πανοραμική. Στην πόλη της Πρέβεζας το ενετικό φρούριο του Άγιου Ανδρέα (18ος αι.) τα κάστρα του Αγίου Γεωργίου, του Παντοκράτορα και ο προμαχώνας της Βρυσούλας, τα οποία κατασκεύασε το 1807 ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, ενώ λίγο πιο έξω τα εντυπωσιακά βυζαντινά τείχη στη Νικόπολη. Το κάστρο Ριζών που προστάτευε τη μεσαιωνική ακρόπολη της Ρηνιάσας και έλεγχε το εμπόριο που διεξαγόταν από την θάλασσα και την ξηρά πιθανολογείται ότι κτίστηκε από το Δεσπότη της Ηπείρου Θωμά τον Α' στα τέλη του 13ου . Το κάστρο των Ρωγών, το οποίο κατασκευάσθηκε στην ίδια θέση που βρισκόταν το αρχαίο Βουχέτιο (8ο αιώνα πΧ., αποικία των Ηλείων) και περιλαμβάνει ακρόπολη και ελληνιστικό κάστρο με κατασκευαστικές προσθήκες ρωμαϊκές και υστεροβυζαντινές. Στο βορειοδυτικό τμήμα της ακρόπολης σώζεται το καθολικό του παλιού μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στον οικισμό των Πέντε Πηγαδιών υπήρχαν δύο φρούρια τα οποία κτίσθηκαν επί τουρκοκρατίας. Το ένα από αυτά βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Μοναστήρια: Πολλά είναι τα μοναστήρια και οι ναοί του νομούπου αξίζουν μία επίσκεψη. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, χτισμένο από τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Άγγελο, που διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κυψέλη, η Ι.Μ. Λεκατσά που βρίσκεται στο ομώνυμο αισθητικό δάσος, το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας που Βρίσκεται κάτω από τον οικισμό της Καστροσυκιάς, το γυναικείο μοναστήρι του Αγ Δημητρίου στο Ζάλογγου, η Ι. Μ. Προφήτου Ηλιού Ηλιοβουνίων στη Ν. Κερασούντα, και η Ι.Μ. Προφήτου Προδρόμου στη Ρωμιά, κοντά στη Φιλιππιάδα. Επίσης αξιόλογα μνημεία είναι, ο μεταβυζαντινός Ναός του Αγίου Βαρνάβα στο Λούρο, ο Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας στη Στεφάνη, ο Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου Αβάσσου στο Κοισανόπουλο, ο Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στο Τρίκαστρο ο οποίος είναι χτισμένος εξολοκλήρου με ξερολίθια, η Παλαιοχριστιανική Εκκλησία της Παναγίας του Καστρίου στο Ριζοβούνι και η εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα με το καμπαναριό της που είναι ένα από τα ωραιότερα κτίσματα της Φιλιππιάδας. Το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Μπούντα κοντά στο Καναλάκι. Στο εσωτερικό του υπάρχει ο τάφος της Αγίας και δίπλα του η πέτρα πάνω στην οποία μαρτύρησε, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει και δύο μικρές σχισμές από τα ίχνη που άφησαν τα χέρια της.

Παραλίες

Οι παραλίες της Πρέβεζας – Αλωνάκι, Μονολίθι, Κυανή Ακτή, είναι ιδανικά μέρη για surfing - ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο, ενοικίαση σκαφών και ψάρεμα. Επίσης, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις για τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και άλλα σπορ. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών κάμπινγκ και κέντρα ψυχαγωγίας, προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη για άνετη εξυπηρέτηση και διαμονή.

Πολύ εύκολα θα βρεθείτε στις πανέμορφες οργανωμένες πλαζ που βρίσκονται μέσα στον οικισμό της Πάργας αλλά και στις ερημικές, στις οποίες η πρόσβαση γίνεται κυρίως από τη θάλασσα αλλά και οδικώς. Μέσα στην Πάργα και μπροστά στην παραλιακή οδό είναι οι παραλίες Κρυονέρι και Πίσω Κρυονέρι. Στα δυτικά της πόλης και σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο κόλπος του Βάλτου με την ολόχρυση αμμουδιά που καταλήγει στο ακρωτήριο Χελαδιό, όπου η Μονή Βλαχέρνας και χαμηλότερα η Μονή Αγίου Σπυρίδωνα. ΒΔ βρίσκονται οι παραλίες Σπαρτίλα, ο Άγιος Σώστης η παραλία Σαρακίνικο και λίγο πιο βόρεια το Μπερετίνικο. Από τη νότια πλευρά περνώντας από το Χαγιόπουλο, το Μονόλιθο και την Πωγωνιά, το Σκέμπη και το Πριόνι, καταλήγουμε στη μεγάλη βοτσαλωτή αμμουδιά του Λύχνου με τις μικρές σπηλιές, 4 χλμ. από την Πάργα και μόλις ένα χλμ. μακριά δρόμος κατηφορικός θα σας οδηγήσει στην παραλία του Αγ. Γιαννάκη με την πηγή του γλυκού νερού που αναβλύζει στο κέντρο του.

Στο Δήμο Ζαλόγγου μπορεί κανείς να απολαύσει τις ατέλειωτες δαντελένιες ακρογιαλιές – Κανάλι, Παραλία Ριζών - , κάτω από ένα λαμπρό ήλιο, που σε συνδυασμό με το πράσινο και το γαλάζιο, αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις των επισκεπτών. Όπως στις περισσότερες παραλίες του νομού οι καταπράσινοι λόφοι και τα δασύλλια που καταλήγουν στη θάλασσα, κρύβουν μνημεία μιας άλλης εποχής και δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο.
Στον δήμο Φαναρίου, η Λούτσα είναι η μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη πλαζ του νομού, με ψιλή χρυσή άμμο, ρηχά νερά και φανταστικό γαλαζοπράσινο χρώμα. Πολυσύχναστη και απέραντη με κατάλληλες υποδομές για άνετες και ευχάριστες διακοπές. Από εδώ μπορείτε να αγναντεύετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα του Ιονίου. Στις εκβολές του Αχέροντα 4 χλμ. από το Νεκρομαντείο βρίσκετε η Αμμουδιά. Από εδώ ξεκινούν οι Βάρκες και διασχίζοντας το μυθικό ποταμό, φτάνουν στο Νεκρομαντείο. Η διαδρομή κρύβει εκπλήξεις αφού η περιοχή είναι προστατευμένος υδροβιότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Οικοτουρισμός

Ο Νομός Πρέβεζας αντικρίζει τη θάλασσα, το πανέμορφο Ιόνιο Πέλαγος με τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά του, τις δαντελένιες ακρογιαλιές του και τους μοναδικούς υγροβιότοπους. Δεκάδες είδη πουλιών, δελφίνια και ψαράδες μοιράζονται αυτά τα νερά. Πολλά είναι τα μονοπάτια που μπορείτε να περπατήσετε και να χαθείτε μέσα τους. Ελαιώνες, νερόμυλοι, εκκλησάκια, κάστρα, καταρράκτες, ποτάμια, λίμνες, όπου εκατοντάδες σπάνιων ειδών άγριων λουλουδιών ευδοκιμούν ανενόχλητα είναι μερικά από τα πολλά, που θα ανακαλύψετε στο πέραμά σας. Για μεγάλες οδοιπορικές διαδρομές υπάρχουν μονοπάτια μέσα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με σπουδαιότερες από αυτές τη διαδρομή από την σκάλα της Τζαβέλαινας ως τις πύλες του Άδη. Ως περιοχή φυσικού κάλλους έχει χαρακτηρισθεί, και η φυσική λίμνη του Ζηρού, η οποία βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Φιλιππιάδας. Με την πλούσια εναλλαγή φυσικής βλάστησης στις όχθες της και τα περιηγητικά μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Έκθεση εικόνων

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή